December 14, 2009

Mancaruri celebre

Creme du Barry

Madame du Barry a fost curtezana lui Ludovic al XV-lea, amanta Ducelui de Choiseul, preferata Maresalului de Richelieu, urmasa doamnei Pompadour si protejata Mariei Antoinette. A ramas in istorie datorita cremei de conopida care-i poarda numele: Creme du Barry. Numele Provine de la asemanarea coafurii seducatoarei Madame du Barry cu o conopida. Coafura ei era atat de faimoasa la curte, incat atunci cand crema a fost servita pentru prima data, toti cei prezenti au hotarat sa poarte numele Contesei du Barry.


Sandwich-ul

Lordul Sandwich, pe numele sau John Montagu, un impatimit al jocurilor de noroc, intr-o seara a anului 1792 fiindu-i foame il roaga pe ospatar sa-i aduca friptura de vita intre doua felii de paine ca sa-si poata continua jocul si sa nu se murdareasca pe maini. In acest fel s-a nascut sandwich-ul :)


Puiul Marengo

Se spune ca dupa ce a trecut Alpii calare pe un magar si a invins trupele austriece la MArengo, Napoleon a cerut sa i se pregateasca rapid masa, fortandu-l pe bucatar sa inventeze un nou fel de mancare din putinele ingrediente ramase: pui, cateva oua, rosii, usturoi, ieburi, ulei de masline si creveti. Napoleon a fost atat de incantat de rezultatul inventivitatii bucatarului, incat Puiul Marengo a devenit celebru.


File Wellington

Doua lucruri pot fi spuse despre Wellington. Unu, l-a invins pe teribilul Napoleon la Waterloo, in 1815 si doi, merge foarte bine acompaniat cu un pahar de Bordeaux. Ducele Wellington a concurat cu Napoleon nu numai pe campul de lupta, ci si pe teritoriul gastronomic. "Puiului Marengo" ii opune un adversar pe masura- "File-ul Wellington"


Friptura Straganoff

In secolul al XIX-lea, bucatarul contelui Pavel Straganoff a gasit carnea de vita atat de inghetata incat a trebuit sa o taie in felii neobisnuit de subtiri, inventand astfel "Vita Starganoff". In 1890, la Sankt-Petersburg, aceasta reteta castiga locul intai in cadrul unui concurs gastronomic.

No comments: